Browsing by Author "ADAK, M. Sait (Tez Danışmanı)"
Now showing 1 - 2 of 2
Results Per Page
Sort Options
Item Bazı iki sıralı arpa (Hordeum vulgara L.) hatlarında farklı azot dozlarının verim ve kalite öğelerine etkileri(Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı) GÜRSOY, Mehtap (Yazar); ADAK, M. Sait (Tez Danışmanı)Bu araştırma, 1998 - 1999 yıllarında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ;ncmc tarlasında yürütülmüştür. Araştırmanın amacı, bazı iki sıralı arpa çeşit ve hatlarına farklı Dolarda azot uygulamasının verim ve kalite öğelerine etkilerinin incelenmesidir. Araştırmada, arla Bitkileri Bölümünün arpa ıslah programından sağlanan 506, 507, 508, 509 kütük numaralı iki sıralı arpa hatları ve kontrol olarak da Tokakl57/37 arpa çeşidi materyal olarak kullanılmıştır. Azot'un dört değişik dozu (2, 4, 6, 8 kg/da) kullanılmış olup, bunun yansı ekimle birlikte diğer yansı da sapa kalkma döneminde verilmiştir. araştırma sonuçlarına göre kışa girişte bitki sayısı 32.67 - 42.33/ 0.2m2, kıştan çıkışta bitki sayısı 2.00 - 38.33/ 0.2m2, başaklanma zamanı 197.00 - 198.00 gün, bitki boyu 99.27 - 113.10 cm, başak uzunluğu 7.92 - 9.02 cm, tane doldurma süresi 59.00 - 60.00 gün, başakta başakçık sayısı 4.87 - 30.66, başakta tane sayısı 23. 13 - 25.86, biyolojik verim 611.00 - 1 162.00 g/m2, tane erimi 244.00 - 415.50 g/m2,, bin tane ağırlığı 48.25 - 53.25 g, protein oram % 10.51-12.89, ektolitre ağırlığı 65.73 -68.13 kg arasında değişmiştir. Verilen azot dozlarına göre, bitki boyu, başakta başakçık sayısı, birim alan biyolojik verimi ile tane verimi ve tanede protein oranlan arasında istatistiki farklar elde edilmiştir. Ancak incelediğimiz diğer karakterlerde önemli farklar bulunamamıştır.AbstractThis research was canted out at the experimental field of Field Crops Department in Agricultural Faculty of Ankara University, in 1998 - 1999. The objective of this research was to investigated effect of different nitrogen doses on yield and quality components in some two - rowed barley lines and variety Tokakl57/37 barley variety and 506, 507, 508 and 509 accesion numbered of two- rowed barley lines which were obtained from breeding programme of Field Crops Department used as material. Four different nitrogen doses (2, 4, 6 and 8 kg/da) were applied half of them during sowing time and rest of them at the begioing of shooting tunes. According to obtained results from applications dalaş were ranged the number of plant in winterset 32.67 - 42.33 / 0.2m2, number of plant in early spring time 32.00 - 38.33 / 0.2m, days to heading time 197.00- 198.00, plant height 99.27- 113.10 cm, spike length 7.92 - 9.02 cm, grain filling duration time 59.00 - 60.00 days, number ofspikelet per spike 24.87 -30.66, number of grain per spike 23.13 - 25.86, biological yield 611.00 - 1162.00 g/m2, grain yield 244.00 - 415.50 g/m2, 1000 - kernel weight 48.25 - 53.25 g, protein content of grain 10.51 - 12.89 %, volume weight 65.73-68.13 kg. According to applied nitrogen doses, significant statistic differences were obtained for plant height, number ofspikelet per spike, biological and grain yield, and protein content of grain. It can be conculccd that all this trait were increased by higher N rate. But, significant differences were not found for rest of other trails. 2001,55 pages.Item Bazı iki sıralı arpa (Hordeum vulgara L.) hatlarında farklı azot dozlarının verim ve kalite öğelerine etkileri(Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı) ADAK, M. Sait (Tez Danışmanı); GÜRSOY, Mehtap (Yazar)Araştırmanın amacı, bazı iki sıralı arpa çeşit ve hatlarına farklı Dolarda azot uygulamasının verim ve kalite öğelerine etkilerinin incelenmesidir. Araştırmada, arla Bitkileri Bölümünün arpa ıslah programından sağlanan 506, 507, 508, 509 kütük numaralı iki sıralı arpa hatları ve kontrol olarak da Tokakl57/37 arpa çeşidi materyal olarak kullanılmıştır. Azot'un dört değişik dozu (2, 4, 6, 8 kg/da) kullanılmış olup, bunun yansı ekimle birlikte diğer yansı da sapa kalkma döneminde verilmiştir. araştırma sonuçlarına göre kışa girişte bitki sayısı 32.67 - 42.33/ 0.2m2, kıştan çıkışta bitki sayısı 2.00 - 38.33/ 0.2m2, başaklanma zamanı 197.00 - 198.00 gün, bitki boyu 99.27 - 113.10 cm, başak uzunluğu 7.92 - 9.02 cm, tane doldurma süresi 59.00 - 60.00 gün, başakta başakçık sayısı 4.87 - 30.66, başakta tane sayısı 23. 13 - 25.86, biyolojik verim 611.00 - 1 162.00 g/m2, tane erimi 244.00 - 415.50 g/m2,, bin tane ağırlığı 48.25 - 53.25 g, protein oram % 10.51-12.89, ektolitre ağırlığı 65.73 -68.13 kg arasında değişmiştir. Verilen azot dozlarına göre, bitki boyu, başakta başakçık sayısı, birim alan biyolojik verimi ile tane verimi ve tanede protein oranlan arasında istatistiki farklar elde edilmiştir. Ancak incelediğimiz diğer karakterlerde önemli farklar bulunamamıştır.Abstract The objective of this research was to investigated effect of different nitrogen doses on yield and quality components in some two - rowed barley lines and variety Tokakl57/37 barley variety and 506, 507, 508 and 509 accesion numbered of two- rowed barley lines which were obtained from breeding programme of Field Crops Department used as material. Four different nitrogen doses (2, 4, 6 and 8 kg/da) were applied half of them during sowing time and rest of them at the begioing of shooting tunes. According to obtained results from applications dalaş were ranged the number of plant in winterset 32.67 - 42.33 / 0.2m2, number of plant in early spring time 32.00 - 38.33 / 0.2m, days to heading time 197.00- 198.00, plant height 99.27- 113.10 cm, spike length 7.92 - 9.02 cm, grain filling duration time 59.00 - 60.00 days, number ofspikelet per spike 24.87 -30.66, number of grain per spike 23.13 - 25.86, biological yield 611.00 - 1162.00 g/m2, grain yield 244.00 - 415.50 g/m2, 1000 - kernel weight 48.25 - 53.25 g, protein content of grain 10.51 - 12.89 %, volume weight 65.73-68.13 kg. According to applied nitrogen doses, significant statistic differences were obtained for plant height, number ofspikelet per spike, biological and grain yield, and protein content of grain. It can be conculccd that all this trait were increased by higher N rate. But, significant differences were not found for rest of other trails.