Browsing by Author "Adak, M.Sait"
Now showing 1 - 2 of 2
Results Per Page
Sort Options
Item Ankara koşullarında arpa (Hordeum vulgare L.)'da kış öncesi büyüme ve gelişmenin verim ve bazı bitki karakterlerine etkisi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1991) Adak, M.Sait; Eser, DidarAraştırmamız Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme tarlalarında yapılmıştır. Bu araştırmanın amaca arpada, soğuğa dayanıklılık için seçme ıslahında kullanılabilecek bazı morfolojik karakter leri ve bu karakterlerin verimle olan ilişkilerini belirlemektir. Denemede, ülkemizin tescilli 2-sıralı altı arpa çeşidi materyal olarak kullanılmıştır. Elde edilen sonuç lara göre Köktacı derinliği birinci yıl 3.85 cm, ikinci yal 3.02 cm olarak belirlenmiştir. Köktacı derinliği ile çeşitlerin kıştan çıkış oranı arasında ilk yıl olumlu fakat önemli olmayan, ikinci yıl ise önemli ve olumlu ilişkiler bulunmuştur. Kök uzunluğu birinci yalda 29.75 cm, ikinci yılda ise 25,61 cm olarak ölçülmüştür. Kök uzunluğu ile soğuğa dayanıklılık arasanda her iki yılda da önemli ve olumlu ilişkiler belirlenmiştir. Bitki başına kök sayasa bakımın dan ise, ikinci yalda kök sayısı (7.34) birinci yıla (5.89) göre daha yüksek bulunmuştur. Kök sayısı ile soğuğa dayanıklılık arasında ilk yılda olumsuz ikinci yılda ise önemli olmayan ilişkiler belirlenmiştir. Yaprak uzunluğu bakımından çeşitler, birinci yılda daha kısa (7.54 cm) ikinci yılda ise daha uzun (10.30 cm) yaprak meydana getirmişlerdir. Fide boyunda da benzer du rumlar görülmüştür, tik yıl 8.61 cm olan fide boyu, ikinci yalda 11.86 cm ye çakmıştır. Hem yaprak uzunluğu hem de fide boyu soğuğa dayanıklı lak ile önemli ve olumsuz ilişkiler av göstermiştir. Yaprak genişliği birinci ikinci yılda ise 7.21 mm olmuştur. yılda 6.74 mm, Bitkinin köktacındaki su oranı ile soğuğa dayanıklılık rasında önemli ve olumsuz; köktacı kuru ağırlığı ile soğuma ayanıklılık arasında ise önemli ve olumlu ilişkiler be- i r1onnı4at(r a day lirlenmiştir. Denemede kullandığımız arpa çeşitlerinden Yerçil 147 çeşidi ilk yılda -11.8 °C'de % 91. 21, ikinci yılda ise - 15 °C'de tamamen ölmüştür. Diğer çeşitler ise her iki yılda da büyük oranda canlı kalmışlardır.Abstract The research was carried out on the experimental field of the Department of Field Crops, Faculty of Agriculture, Ankara University. The aim of this research was to determine the possible use of morphological characters in connection with cold hardiness in selection breeding and the relations of these characters with yield. Six two-rowed released barley varieties were examined in the experiment. The obtained results can be descriebed as follows: Crown depth was determined at 3.85 cm in the first year and 3.02 cm in the second year. Significant positive correlation between crown depth and field survival {%) was found in the second year, while it was nonsignificant in the first year. Maximum root length (pre-winter development) was measured up to 29.75 cm in the first year and 25.61 cm in the second year. Positive and significant relations could be determined between root length and cold hardiness in the both years. In terms of root number per plant, a higher root number was determined in the second year (7.34) than in the first year (5.89). A negative relation could be found between root number and cold hardiness in the first year, while there was no significance in the second year. In terms of leaf length the varieties showed shorter leaves in the first year (7.54 cm) and longer ones in the second year (10.30 cm). Similar results were observed about seedling height. Seedling height was 8.61 cm in the first year, while it reached 11.86 cm in the second year. Both leaf length and seedling height showed a close, negative va and significant relation to cold hardiness. Leaf width was 6.74 mm in the first year and 7,21 mm in the second year. There were differences between the two years about the number of tillers and leaves per plant. The average number of tillers were 3.00/plant in the first year, while 3. 73, 'plant in the second year; also the number of leaves per plant were 6.30 in the first year whereas 9.80 in the second year. There were positive and significant relations between the number of tillers and leaves, and cold hardiness respectively. The correlation coefficient between water content of crowns and cold hardiness was significantly negative but significantly positive dry weight of crowns and cold hardiness One of the examined varieties Yerçil 147 showed frost damage in -11.8 C % 91.21 killed in the first year, in -15 °C totaly killed by frost in the second year. However in all other varieties high percentage of survived could be observed in both years. In general relations among all these characters, and yield and yield components could not be determined. Because of big differences in climatic conditions lespically precipitation). Yield and yield components, and some characters such as plant height and spike length showed differences from year to year.Item Farklı hasat zamanları ve kükürt gübrelemesinin mercimeğin (lens culinaris Medik.) verim, verim öğeleri ve aminoasit bileşimine etkisi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009) Keşli, Yücel; Adak, M.SaitBu çalışma, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği ve Tarla Bitkileri Bölümü deneme tarlaları ile Toprak Bölümü laboratuvarlarında yürütülmüştür. Araştırmanın amacı, ülkemiz için önemli olan mercimek yetiştiriciliğinde tane kalitesinin önemli bir öğesi olan proteinin aminoasit içeriklerini, yetiştirme tekniği ve kükürtlü gübreleme ile artırmanın yollarını aramaktır. Bu bağlamda, Çiftçi mercimek çeşidi adı geçen iki lokasyonda 18 ve 19 Ekim 2007 tarihlerinde kışlık olarak, tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre ekilmiştir. Araştırmada temel gübrelemenin (3 kgN/da ve 6 kg P2O5/da) yanı sıra, 0 kg/da S, 2.5 kg/da S ve 5 kg/da S gübrelemesi yapılmıştır. Hasat zamanı faktörü olarak erken, zamanında ve geç hasat dönemleri seçilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, hasat zamanı, verim ve verim öğeleri üzerinde istatistiki olarak önemli derecede etkili olmuştur. Bitkide ve tanede mineral madde (N, P, K, Ca, S) miktarı farklı hasat zamanı ile önemli değişiklik göstermemiştir. Kükürt dozları, verim ve verim öğeleri üzerinde bir miktar artışa sebep olmakla birlikte bu artış istatistiki olarak önemli bulunmamıştır. Bitkide ve tanede mineral madde (N, P, K, Ca, S) miktarı üzerine kükürt dozlarının belirgin bir etkisi gözlenmemiştir. Protein miktarı geç hasat döneminde artmıştır. Tane aminoasit içerikleri genelde zamanında hasatta ve çoğu durumda da S gübrelemesi ile artış göstermiştir. Kükürt içeren metiyonin ve sistin aminoasitlerindeki artışlar istatistiki olarak önemli olmamakla birlikte kükürt uygulamasına bağlı olarak bir miktar yükselmiştir.Abstract This study was carried out in the experimental field of Department of Field Crops and Research Farm, and laboratory of Soil Science Department, Faculty of Agriculture, Ankara University. The aim of this study was to increase amino acid content of seed protein, that is major component for grain quality, with sulphur fertilization and farming practices in lentil which is important crop for Turkey. For this purpose, Çiftçi lentil cultivar was sown in two locations Field Crop Dept. and Research Farm, in 18 and 19 October 2007, respectively, in a randomized split-plot design with three replicaties, 0 kg S/ha, 25 kg S/ha and 50 kg S/ha rates were used together with basal fertilization (30 kg N/ha and 60 kg P2O5/ha) in the study. And the plants were harvested early, optimal and late period as harvest time factor. According to the results; yield and yield components were affected by harvest time significantly. Plant and seed mineral element ( N, P, K, Ca, S) contents were not influenced by different harvest time significantly. Yield and yield components were affected by sulphur nutrition, but not significantly. Plant and seed mineral element ( N, P, K, Ca, S) contents changed in small amount, but not significantly. Protein content of grain was increased by late harvest time. And also aminoacids content of protein were increased by sulphur fertilization mostly and by late harvest time generally. Amount of methionine and cysteine aminoacids that S-containing were increased by sulphur nutrition, but not significantly.