Browsing by Author "CANBOLAT, Orhan"
Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
Item Diyabet oluşturulmuş ratlarda böbrek antioksidan savunma sistemi ve E vitamininin etkileri(Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı) AVCI, Aslıhan; CANBOLAT, OrhanBu çalışmada diyabetik ratların böbrek dokularında olası bir oksidan stresin varlığını saptamak ve buna, bir antioksidan olan E vitamininin etkilerini incelemeyi amaçladık. Bu amaçla, çalışma grubuna ortalama ağırlıkları 250 - 300 gr olan 40 adet rat alındı. Bunlardan 27 tanesine bir gece aç bırakıldıktan sonra diyabet oluşturulmak üzere intraperitoneal 55 mg/kg streptozotosin (STZ) verildi. STZ enjeksiyonundan 48 saat sonra ratların kuyruklarından alınan kanlarda glukoz düzeylerine bakıldı. Normal kan glukoz düzeyi 90 - 110 mg/dl olarak alındı. Kan glukoz düzeyleri 250 mg/dPnin üzerinde olanlar diyabetik kabul edildi. STZ enjeksiyonundan 48 saat sonra E vitamini tedavisine başlandı. E vitamini ratlara 268mg/kg/gün şeklinde gavajla intra oral yoldan 10 hafta süreyle verildi. Çalışmada E vitamini tipi olarak D-L alfa tokoferilasetat kullanıldı. 10 hafta bitiminde ratlara %35 üretan anestezisi verildi. Göğüs kafesi açıldı. Kan analizleri için sağ ventrikülden numune alındı. Daha sonra böbrekleri alınıp derin-dondurucuya konuldu. Tüm numuneler homojenize edildikten sonra homojenatlarda protein değerleri, SOD(Süperoksit dismutaz), GSH- Px(Glutatyon peroksidaz) ve CAT(Katalaz) aktiviteleriyle lipit peroksidasyon ürünü olan MDA (Malondialdehit) düzeyleri ölçüldü. MDA'nın diyabetik gruplarda kontrol grubuna göre anlamlı derecede (p<0.001) arttığı bulundu. Ancak D+E grubunda E vitamininin oksidan strese karşı koruyuculuğu gözlenemedi. Bunun yanı sıra K+E grubunda E vitamininin prooksidatif etkisi ortaya çıktı. Enzim değerlerine bakacak olursak, diyabetik gruplarda katalaz aktivitesi kontrol gruplarına göre anlamlı derecede (pO.001) düşük bulundu. GSH-Px aktivitesinin diyabetik gruplarda muhtemelen oksidan stresi kompanse etmek amacıyla yükseldiği görüldü. (pO.01, p<0.05) SOD aktivitesi diyabetli ratlarda düşük bulundu. 47 Diyabetli gruplarda E vitamini kullanımı, SOD aktivitesini kontrol değerine çekememiştir. Bu bulgu, E vitamininin diyabet grubunda lipit peroksidasyonunu engelleyememesi sonucuyla da uyumludur. Sonuçlarımız değişik denek türleri ve E vitamini dozlarıyla yapılacak olan çalışmaların diyabette oksidatif strese bağlı olarak ortaya çıkan komplikasyonların biyokimyasal mekanizmalarının aydınlatılabileceğini düşündürmektedir.AbstractWe aimed to detect the presence of an oxidative stress and the effect of vitamin E,an antioxidant, in renal tissues of diabetic rats. 40 rats that weighing an average of 250 - 300 gr are included in this study for this reason. Intraperitoneal STZ(55mg/kg) was administered followig a night fast to 27 rats. 48 hours after STZ injection, blood glucose levels were measured. Normal blood glucose level was determined to be 90 - 100 mg/dl whereas rats with a blood glucose level above 250 mg/dl were accepted to be diabetic. Oral vitamin E iheraphy was given 48 hours later. Vitamin E was administered 268 mg/kg/day intraorally via gavage during 10 wcaks. We used D-L alpha tocophcryl acetate form of vitamin E. At the end of this period, %35 urethane anestesia was given.Thoracal cavity was surgically opened. Blood sample was drawn from the right ventricule for analysis. Later on the kidneys were excised nad frozened. Following homojenization of samples, protein, SOD, GSH-Px, CAT and a lipid peroxidation product,malondialdehite (MDA), levels were measured. MDA levels in diabetic groups were found to be significantly elevated compared to control group. (p<0.01) Although no protective effect of vitamin E to oxidative stress was observed in D+E group, it was revealed that vitamin E has a prooxidative effect in K+E group. Catalase activity was measured to be low significantly in diabetic group according to the control group. It was observed that GSH-Px activity was elevated probably to compansate the oxidative stress in diabetic groups. (pO.Ol, p<0.05) 40 SOD activity was low in diabetic rats. However use of vitamin E in diabetic rats did not results in normalization of SOD activity. This finding is also consistent with the result that vitamin E could'nt prevent lipid peroxidation. Our results seem to demonstrate that with different subject and vitamin E levels it may be possible to identify the biochemical mecanisms of the complication secondary to diabetic oxidative stress.