Browsing by Author "CEYLAN, Necmettin (Tez Danışmanı)"
Now showing 1 - 2 of 2
Results Per Page
Sort Options
Item ETLİK PİLİÇ KARMA YEMLERİNE FARKLI DÜZEYLERDE KOLZA YAĞI VE VİTAMİN E KATILMASININ ET KALİTESİ VE BESİ PERFORMANSINA ETKİSİ(ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI) ÖZTÜRK, Elif (Yazar); CEYLAN, Necmettin (Tez Danışmanı)Bu araştırma, etlik piliç yemlerinde ayçiçeği yağı yerine farklı düzeylerde kolza yağı ikamesi ve vitamin E ilavesinin performans, ette protein, yağ ve yağ asitleri birikimi ile etin raf ömrü üzerine olan etkilerini incelemek amacıyla düzenlenmiştir. Araştırmada, 320 adet günlük yaştaki broyler civcivleri 4 tekerrürlü 8 gruba tesadüfi olarak dağıtılmışlardır. Araştırma ayçiçeği yağı yerine 4 farklı kolza ikame düzeyi (% 0, % 33.3, % 66.7 ve % 100) ve 2 farklı vitamin E seviyesi (0, 300 ppm) olmak üzere 4x2 faktöriyel düzende 6 hafta süreyle yürütülmüştür. Araştırmada % 33.3 kolza yağı ikame düzeyinin 3. hafta canlı ağırlığında yol açtığı önemli oranda (p0.05). Araştırmadan elde edilen verilere dayanılarak; etlik piliç yemlerinde ayçiçeği yağının tamamı yerine kolza yağının performansı etkilemeksizin tavuk etinde linolenik asit (C18:3) birikimini artırmak amacıyla başarılı bir şekilde kullanılabileceği, vitamin E ilavesi ile de tavuk etinde raf ömrünün uzatılabileceği sonucuna varılmıştır.Item ETLİK PİLİÇ YEMLERİNE L – KARNİTİN İLAVESİNİN PERFORMANS VE KARKAS ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ(ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI) ÇEVİK, ALİ FATİH (Yazar); CEYLAN, Necmettin (Tez Danışmanı)Bu araştırma, etlik piliç yemlerine farklı düzeylerde L-Karnitin ilavesinin performans ve karkas özelliklerine etkilerini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada günlük yaşta 200 adet karışık cinsiyette Ross 308 etlik civciv, 5 tekerrürlü 4 gruba tesadüfi olarak dağıtılmışlardır. Deneme ; kontrol ve kontrol rasyonuna 50, 100 ve 150 ppm karnitin ilave edilerek hazırlanan toplam 4 gruptan oluşmuştur. Araştırma 6 hafta sürdürülmüştür. Araştırma sonu ve beslenme dönemleri itibariyle etlik piliç yemlerine farklı düzeylerde karnitin ilavesinin canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi ve yemden yararlanma üzerine önemli bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir (P>0.05). Araştırma sonu itibariyle kontrol, 50, 100 ve 150 ppm karnitin ilave edilen gruplar için canlı ağırlık değerleri sırasıyla; 1958.6 g, 2042.2 g, 1973.0 g ve 2061.8 g canlı ağırlık artışı değerleri sırasıyla; 1913.2 g, 1996.8 g, 1927.5 g ve 2016.3 g yem tüketim değerleri sırasıyla; 2996. 8 g, 3127.2 g, 3029.2 g ve 3176.8 g ve yem değerlendirme sayıları sırasıyla; 1.57, 1.57, 1.57 ve 1.58 olarak tespit edilmiştir. Denemede karkas randımanı, but , göğüs ve abdominal yağ oranı karnitin ilavesinden önemli düzeyde etkilenmemiştir(P>0.05). Göğüs ve but etinde protein ve kuru madde düzeyi muamelelere göre önemli düzeyde farklılık göstermemiştir. Ancak göğüs etindeki yağ oranı 150 ppm karnitin ilave edilen grupta 50 ppm ve 100 ppm ilave edilenlere göre önemli düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen bulgulara dayanılarak; etlik piliç yemlerine farklı düzeylerde L-Karnitin ilavesinin performans ve karkas kalitesi üzerine ciddi anlamda önemli bir etkisi olmadığı, ancak kullanımı durumunda da yüksek düzeylerin tercih edilmemesi gerektiğini söylemek mümkündür.