Browsing by Author "Kendirli, Berna"
Now showing 1 - 6 of 6
Results Per Page
Sort Options
Item Ankara ilinde küçük işletmeler için ekonomik pasif ısıtmalı sera modellerinin geliştirilmesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2023) Özbay, Gürsel; Kendirli, Berna; Tarımsal Yapılar ve SulamaBu araştırmanın amacı, Ankara ilinde küçük ölçekli aile işletmeleri için farklı tip, taşıyıcı konstrüksiyon ve örtü malzemesine sahip bireysel pasif güneş sera modellerinin ayrı başlıklar altında ayrıntılı olarak incelenmesi, pasif güneş seraları tasarımında bir bütün olarak değerlendirilerek optimum çözümlere ulaşılmasıdır. Bu amaçla sera yetiştiriciliğinin yoğun yapıldığı ilçelerde küçük ölçekli 35 adet sera rastgele seçilerek, arazide anket çalışmaları yapılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre karasal iklim koşullarında ısıtma maliyetlerinin yüksek olduğu, üretimin yaz mevsimiyle sınırlı kaldığı, bölgesel iklim şartları göz önüne alınmadan yapılan seralarda ciddi hasarlar görüldüğü, yıkıldığı ve kullanım dışı kaldığı saptanmıştır. Tez çalışmasında iklimsel gereksinimlere göre güneş radyasyonuyla ısınan ve doğal havalandırma yoluyla sera içi ısı ve nem değerlerinin ayarlanabildiği pasif sera modeline ulaşabilmek için alternatif konstrüksiyon, taşıyıcı cam kaplama, modülerlik ve bakım maliyeti kriterlerine göre optimum sera tasarımları incelenmiştir. Analizler sonucunda, enerji verimliliği ve sanayi atığı, kullanım ömrü tamamlanmış malzemelerin sera yapısında kullanımı ile birlikte optimum pasif güneş sera projesi geliştirilmiştir. Test üretimi ve ölçüm analizleri, sera içi foton kazanımının yüksek olduğunu ve normal mevsimsel iklim koşullarında sera içi sıcaklık, bağıl nem değerlerinin pasif yöntemlerle bitki üretimi için yeterli düzeyde ayarlanabildiğini göstermektedirItem Batı Akdeniz havzasında sera ortamında yetiştirilen ürünlerin bitki su tüketimi değerlerinin hesaplanması(Ankara : Ankara Üniversitesi : Fen Bilimleri Enstitüsü : Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı, 2018) Yıldız, Özlem; Kendirli, Berna; Ziraat FakültesiBu çalışmada, Batı Akdeniz Havzasında yer alan seralarda yetiştirilen belirli tarım ürünlerine ait bitki katsayılarının ve su tüketimlerinin hesaplanması amaçlanmıştır. Havza sınırları içerisinde yer alan meteoroloji istasyonlarından elde edilen iklim verilerinden yararlanarak referans bitki su tüketimi değerleri Penman-Monteith yöntemi ile hesaplanmıştır. Meteoroloji istasyonlarının temsil ettiği alanlar belirlenmiş ve seracılığın yoğun olarak yapıldığı yerlerin coğrafi konumları ve yükseltileri göz önünde bulundurularak, bu istasyonların sıcaklık, rüzgar, bağıl nem ve güneşlenme süreleri değerlerine göre referans bitki su tüketimleri hesaplanmıştır. Hesaplamalarda dış ortam iklim verileri belirli kurallara göre sera ortamına taşınmış ve referans bitki su tüketimleri iç ortama taşınmış iklim verileriyle hesaplanmıştır. FAO tarafından önerilen bitki katsayıları (kc), LAI değerleriyle düzeltilerek alana uyarlanmıştır. Sera ortamında uzun dönem (tek ürün) ve kısa dönem (ilkbahar-sonbahar) olarak bitki yetiştiriciliğinin yapıldığı koşullarda, farklı bitkiler için bitki katsayıları ve bitki su tüketimleri belirlenmiş ve bu değerlerin havzadaki değişimi verilmiştir. In this study, it is aimed to calculate the crop coefficients and crop water consumption of some agricultural crops which cultivated in greenhouses in the Western Mediterranean Basin. The reference crop evapotranspiration values were calculated by using the Penman-Monteith method by taking advantage of the climate data obtained from meteorological stations located within the basin boundaries. The areas represented by meteorological stations located within the basin boundaries were determined and reference plant evapotranspiration values were calculated according to the temperature, wind speed, relative humidity and sunshine duration of these stations, considering the geographical locations and elevations of the places where the greenhouse areas were intense. In calculations, outdoor climate data are converted for inside conditions of greenhouses according to certain rules, and reference plant evapotranspiration is calculated by indoor climate data. The crop coefficient (kc) given by FAO are adapted to greenhouse conditions by LAI value. In the greenhouse environment, kc and crop water consumption were determined for different crops in the long term (single crop) and short term (spring-autumn) crop cultivation.Item Batı Akdeniz havzasında sera ortamında yetiştirilen ürünlerin bitki su tüketimi değerlerinin hesaplanması(Ankara : Ankara Üniversitesi : Fen Bilimleri Enstitüsü : Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı, 2018) Yıldız, Özlem; Kendirli, Berna; Ziraat FakültesiBu çalışmada, Batı Akdeniz Havzasında yer alan seralarda yetiştirilen belirli tarım ürünlerine ait bitki katsayılarının ve su tüketimlerinin hesaplanması amaçlanmıştır. Havza sınırları içerisinde yer alan meteoroloji istasyonlarından elde edilen iklim verilerinden yararlanarak referans bitki su tüketimi değerleri Penman-Monteith yöntemi ile hesaplanmıştır. Meteoroloji istasyonlarının temsil ettiği alanlar belirlenmiş ve seracılığın yoğun olarak yapıldığı yerlerin coğrafi konumları ve yükseltileri göz önünde bulundurularak, bu istasyonların sıcaklık, rüzgar, bağıl nem ve güneşlenme süreleri değerlerine göre referans bitki su tüketimleri hesaplanmıştır. Hesaplamalarda dış ortam iklim verileri belirli kurallara göre sera ortamına taşınmış ve referans bitki su tüketimleri iç ortama taşınmış iklim verileriyle hesaplanmıştır. FAO tarafından önerilen bitki katsayıları (kc), LAI değerleriyle düzeltilerek alana uyarlanmıştır. Sera ortamında uzun dönem (tek ürün) ve kısa dönem (ilkbahar-sonbahar) olarak bitki yetiştiriciliğinin yapıldığı koşullarda, farklı bitkiler için bitki katsayıları ve bitki su tüketimleri belirlenmiş ve bu değerlerin havzadaki değişimi verilmiştir. In this study, it is aimed to calculate the crop coefficients and crop water consumption of some agricultural crops which cultivated in greenhouses in the Western Mediterranean Basin. The reference crop evapotranspiration values were calculated by using the Penman-Monteith method by taking advantage of the climate data obtained from meteorological stations located within the basin boundaries. The areas represented by meteorological stations located within the basin boundaries were determined and reference plant evapotranspiration values were calculated according to the temperature, wind speed, relative humidity and sunshine duration of these stations, considering the geographical locations and elevations of the places where the greenhouse areas were intense. In calculations, outdoor climate data are converted for inside conditions of greenhouses according to certain rules, and reference plant evapotranspiration is calculated by indoor climate data. The crop coefficient (kc) given by FAO are adapted to greenhouse conditions by LAI value. In the greenhouse environment, kc and crop water consumption were determined for different crops in the long term (single crop) and short term (spring-autumn) crop cultivation.Item Seraların tasarımı(2017) Kendirli, BernaItem Tarımsal yapılar ve sulama dersi(2017) Çakmak, Belgin; Apaydın, Halit; Kendirli, Berna; Semiz, Gülüzar DuyguItem Yalova ve çevresindeki kesme çiçek seralarında sera içi koşulların yeterlilikleri ve geliştirme olanakları(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995) Kendirli, Berna; Balaban, AliBu araştırma, kesme çiçek yetiştiriciliğinin başlamasına ve yayılmasına öncülük eden Yalova ilçesi ve çevresindeki ticari sera işletmelerinin sera içi koşullarının yetiştiricilik üzerindeki etkilerinin belirlenmesi, seraların yapısal özelliklerinin saptanması ve bölge iklim koşullarına uygun alternatif sera projelerinin geliştirilmesi amacıyla yapılmıştır. Bunun için Yalova ilçesinde kesme çiçek tarımı yapılan 12 köyden, işletmelerin % 72 sinin bulunduğu 4 köy araştırma kapsamına alınmış ve bu köylerden dokuz sera örnek olarak seçilmiştir. Örnek seralarda Şubat, Temmuz ve Ağustos aylarında sera içi ve dışında sıcaklık ve bağıl nem değerleri ile sera içi güneşlenme değerleri ölçülmüştür. Araştırma sonucunda, seralarda kış aylarında sera içi sıcaklık değerlerinin bitkilerin istediği optimal düzeyde sağlanamadığı; yaz aylarında ise özellikle plastik tünel tipi seralarda havalandırma yetersizliğinden dolayı sera içi sıcaklık ve bağıl neminin oldukça yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmadan elde edilen verilerin ışığı altında (9x51) m boyutlarında bir cam sera, (8.5x51) m boyutlarında bir plastik tünel tipi sera ve (9.2x48) m boyutlarında bir Venlo tipi sera olmak üzere üç adet sera projesi geliştirilmiştir. Cam serada gül yetiştiriciliği için ekonomik analiz yapılmış ve iç karlılık oranı % 26 olarak bulunmuştur. Plastik tünel tipi seralarda, havalandırma sorununu önlemek amacıyla sera uzunluğunca şerit şeklinde açılıp kapanabilen bir çatı havalandırma sistemi projelenmiştir. Venlo tipi sera projesinde; seranın çevre koşullarının denetimi için gerekli olan havalandırma, ısıtma ve damla sulama sistemleri projelenmiştir. Karanfil yetiştiriciliği için projelenen Venlo tipi ile plastik tünel tipi seralarda yapılan ekonomik analizler sonucu proje uygulanabilirlik oranları sırasıyla % 28 ve % 30 olarak saptanmıştır.Abstract The main aim of this study was to evaluate the effect of indoor environment of greenhouses on cut- flower growing. An attempt was also made to determine structural properties of existing structures and to develop alternative greenhouse plans. For this purpose, 9 greenhouse samples were selected from the 12 villages growing cut-flowers. Indoor and outdoor temperatures, relative humidity and indoor sunshine values were measured in February, July and August. The analysis and evaluation of the collected data showed that optimum indoor temperatures were not materialized in winter season. Whereas in summer indoor temperatures and relative humidity values were substantially high due to insufficient ventilation especially in tunnel type greenhouses. In the light of analysis and evaluation of the collected data three type (glass, plastic tunnel and venlo) of greenhouse plans were developed for the locality and internal rate of returns of cut -flower growing in those greenhouses were calculated.