Browsing by Author "Temur, Atilla"
Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
Item The effect of olive leaf extract on digestive enzyme inhibition and insulin production in streptozotocin-induced diabetic rats(Ankara : Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 2019) Temiz, Mehmet Ali; Temur, Atilla; Veteriner FakültesiOlive leaf has natural bioactive compounds, mainly oleuropein, that are widely considered to have potentially beneficial effects on health. This study aimed to evaluate the effects of olive leaf extract (OLE) on the inhibition of carbohydrate digestive enzymes, and immunohistochemical study of insulin in the pancreas of in vivo streptozotocin-induced diabetic rats. Blood glucose levels, insulin, glycated hemoglobin (HbA1c), α-amylase and α-glucosidase activities, and an immunohistochemical study were performed at the end of the experiment. In the OLE treated group, blood glucose levels and HbA1c significantly decreased while insulin levels increased. Besides this, OLE treated group showed remarkable inhibitory activities on α-amylase and α-glucosidase compared with the Acarbose treated group. It was observed that OLE exhibited partial positive immunoreaction for insulin in β-cells through immunohistochemical analysis. Considering that OLE is more tolerable for digestion system compared to acarbose, it may be a better fitoformulation for antidiabetic medications. OLE could offer an additional beneficial effect for the treatment of diabetes. Keywords: α-amylase, α-glucosidase, hypoglycemic, immunohistochemistry, olive leaf. Zeytin yaprağı potansiyel olarak sağlık üzerine yararlı etkileri olduğu düşünülen başlıca oleuropein olmak üzere biyoaktif bileşenlere sahiptir. Bu çalışma, streptozotosin (STZ) ile indüklenmiş diyabetik sıçanlarda zetin yaprağı ekstraktının (OLE) in vivo karbonhidrat sindirim enzimleri inhibisyonunun ve pankreasta insülin mevcudiyetinin araştırılmasını amaçlamaktadır. Deney sonunda kan glukoz seviyeleri, insülin seviyeleri, glikozillenmiş hemoglobin (HbA1c), α-amilaz ve α-glukozidaz aktiviteleri analizi ile immunohistokimyasal çalışma yapıldı. OLE tedavi grubunda kan glukoz seviyeleri ve HbA1c anlamlı şekilde azalırken insülin seviyeleri arttı. Bunun yanında OLE, Akarboz grubuna göre dikkat çekici şekilde α-amilaz ve α-glukozidaz aktivitelerinde inhibitör etki gösterdi. Immunohistokimyasal analizde OLE’nin β-hücrelerinde insülin için kısmi pozitif immunoreaksiyon gösterdiği gözlendi. OLE akarboz ile karşılaştırıldığında sindirim sistemi bakımından daha tolere edilebilir olduğu düşünüldüğünde antidiyabetik ilaçlara göre daha iyi bir fitoformülasyon olabilir. OLE, diyabet tedavisi için ek bir faydalı etki sunabilir. Anahtar sözcükler: α-amilaz, α-glukozidaz, hipoglisemi, immunohistokimya, zeytin yaprağı.