Browsing by Author "Yurtseven, Engin"
Now showing 1 - 7 of 7
Results Per Page
Sort Options
Item Ankara Haymana Türkşerefli Göleti sulama alanındaki toprakların sulama parametreleri ve tuzluluk yönünden incelenmesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007) Anıatamer, Eser; Yurtseven, EnginBu çalışmada Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılması planlanan Ankara-Haymana-Türkşerefli Göleti sulama alanının yıllar içerisinde değişim gösteren tuzluluk durumu araştırılmıştır. Bu bağlamda 1998 yılı ile 2006 yılı toprak ve su örneklerinde gerekli olan değerleri karşılaştırılmıştır. 8 yıllık süre içinde 49 ha alanın 1. sınıf limitten (EC:2-4 dS/m) 2. sınıf (EC:4-8 dS/m) tuzluluk limitine; 77 ha alanın 1. sınıf limitlerden (EC:2-4 dS/m) 3. Sınıf (EC:8-12 dS/m) limitlere; 221 ha alanın büyük bir artışla 1. Sınıf limitten (EC:2-4 dS/m) 5. Sınıf limite (EC:12 dS/m ve daha fazla); 137 ha alanın 3. Sınıf limitlerden (EC:8-12 dS/m) 5. Sınıf limitlere (EC:12 dS/m ve daha fazla) yükseldiği, 31 ha alanın tuzlulukta bir azalma olmasına rağmen yine 5. sınıf limitte (EC:12 dS/m ve daha fazla) kaldığı saptanmıştır. Bu 5. Sınıf limitlerde (EC:12 dS/m ve daha fazla) olan alanların bazı katmanlarında aynı zamanda tuzluluğun yanında sodyumluluğa da rastlanmıştır. Tespit edilen bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri sunulmuştur.Item Drainage Water Salt Load Variations Related to the Salinity and Leaching Ratios of Irrigation Water(Ankara Üniversitesi, 2018-09-05) Yurtseven, Engin; Öztürk, Ahmet; Çolak, Müslime Sevda; Öztürk, Hasan Sabri; Ziraat FakültesiSolubility of salts and leaching fractions have different effects on drainage water quality. Knowing the quality of drainage water is extremely important in terms of environmental factors and quality of water resources for the reason that this water is transferred to various sources. In this study, were studied the changes of drainage water salinity and salt load under lyzimeter (soil columns) conditions using different irrigation water salinity and with different leaching fractions. The study was carried out with sunflower in PVC soil columns with 40 cm diameter and 115 cm length with 3 different irrigations and 5 irrigation waters with different salinity level. The three irrigation treatments were 75%, 115% and 135% of the required irrigation water. The irrigation water salinities were 0.25 dS m-1 as control treatment, 1.5 and 3.0 dS m-1 with NaCl+CaCl2 salts and 1.5 and 3.0 dS m-1 with NaCl+CaSO4 salts as saline treatments. In this study investigated drainage water quality variations and salt load with irrigation water and some individual ions load and their leaching by drainage water as well. Drainage water salinities variated with both irrigation water salinity and leaching fractions. It was higher under the effect of soluble salts and with the 15% leaching fraction. However, salt load was higher at 35% leaching fractions level. When discuss the individual ions; while Cl-, (CO3-2+HCO3-) and Ca+2 were accumulated in the soil profile, SO4-2, Na+ ve Mg+2 were leaced from the profile, and all these ions variated by interaction for irrigation waters, and by leaching fractions for the drainage water.Item Farklı sulama yönetimi uygulamalarının lizimetre koşullarında drenaj suyu kalitesine, toprak tuzluluğuna ve yoncada (Medicago sativa) verime etkisi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019) Avcı, Sertan; Yurtseven, Engin; Ziraat FakültesiBu çalışma, farklı kalitedeki sulama sularının değişik yıkama oranları ile kullanılması durumunda, lizimetre koşullarında, toprak tuzluluğunun ve drenaj suyu kalitesinin nasıl değiştiğini ve bunun yanında yoncada (Medicago Sativa) su kullanımı ile verim ve bazı kalite kriterlerinin nasıl etkilendiğini belirlemek amacıyla, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dışkapı Yerleşkesi deneme alanları içerisinde 2011 ve 2012 yıllarında ve açıkta yetiştiricilik koşulunda yürütülmüştür. Denemeler 3 farklı sulama suyu kalitesi (0,25, 1,5 ve 3 dS/m) ve 4 yıkamayı içeren sulama hacmi (% 10, 20, 35 ve 50) konuları ile tesadüf parsellerinde faktöriyel deneme şeklinde 3 yinelemeli olarak, toplam 36 lizimetrede yürütülmüştür. Denemelerde tuzluluk sorunu olmayan SLC bünyeli tarla toprağı kullanılmıştır. İlk yıl 6, ikinci yıl 7 sulama uygulaması yapılmıştır. Her sulama sonrası toplanan drenaj suyu örneklerinde ve aylık olarak alınan toprak örneklerinde tuzluluk analizleri yapılmıştır. Ayrıca bitki boyu ölçümleri ve biçim sonrası verim analizleri yapılmıştır. Drenaj suyu tuzluluk değerleri gerek sulama suyu tuzluluğu gerekse yıkama oranlarına göre farklılık göstermiştir. Bu farklılıklar özellikle ilerleyen sulama uygulamalarında ortaya çıkmıştır. Toprak profil tuzlulukları incelendiğinde, derinlikler itibariyle ve sulama suyu tuzluluklarına bağlı olarak toprak tuzluluklarının arttığı görülmüştür. Bitki su tüketimi ile su kullanım randımanı (WUE) değerleri incelendiğinde, tuzluluk konularının her iki parametre üzerinde de önemli etkiler yaptığı ve artan tuzluluklar ila su tüketimlerinin azaldığı gözlenmiştir. Aynı şekilde WUE değerleri de tuzluluk artışlarında azalma göstermiştir. Bitki verimi ve bitki boyu artan tuzlulukla azalmıştır. Bitkideki toplam kül içerikleri tuzluluk nedeniyle artmıştır. This study was executed to describe the impact of irrigation water quality and leaching fractions on drainage water quality and soil profile salinity in lizimeter conditions, cultivating alfalfa (Medicago Sativa). Water consumption, WUE and yield and some quality criteria of alfalfa were investigated as well. Experiments were suited at Ankara University Agricultural Faculty Dışkapı location during 2011 and 2012 vegetative period and drived on open air conditions. The experiments were conducted with 3 irrigation water salinities (0.25, 1.5 and 3 dS/m) and 4 irrigation volume concluded leaching (10% , 20% , 35% and 50% ) with 3 replications, in totally 36 lizimeters which filled with SLC soil taken from experimental field of Faculty of Agriculture. First year 6 and second year totally 7 irrigation applications were performed and for every irrigation, the drainage water which run out from the lizimeters, were collected and analyzed by salinity criteria. The soil samples were taken in different depth and analyzed to describe soil profile salinization affect. Plant height measurements and post-harvest yield analyzes were also performed. Drainage water qualities were changed with irrigation water quality and leaching fractions. This changes were more clear especially in the late periods of vegetation in each year. The soil profile salinities in depth were increased with increasing irrigation water salinity. The plant water use were affected by irrigation water salinities. Crop water consumption decreased with increasing irrigation water salinity, as well as WUE. Plant height and yield decreased with salinity. The total ash of alfalfa increased by increasing irrigation water salinity.Item İklim bilgisi(Ankara : Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 1997) Yurtseven, EnginItem Karık ve damla sulama yöntemlerinin aşılı domateste (Lycopersicon esculentum) meyve verimi, kalitesi ile toprak tuzluluğuna etkileri(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009) Kesmez, Gülüzar Duygu; Yurtseven, EnginItem Sulama suyu miktarları ve tuzluluğunun Macar fiği (vicia pannonica, crantz) verimine etkisi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001) Yalçın, Levent; Yurtseven, Engin; Tarımsal Yapılar ve SulamaABSTRACT Master Thesis EFFECT OF IRRIGATION AMOUNTS AND SALINITY ON YIELD OF HUNGARIAN VETCH (Vicia pannonica, Crantz) Levent YALÇIN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Farm Structures and Irrigation Supervisor: Prof. Dr. Engin YURTSEVEN In this study, the effect of 4 irrigation water salinity (0.25, 1.5, 3 ve 6 dS/m) and 2 soil water content levels (100% ve 70%) on the yield of hungarian vetch were investigated. For this purpose, factorial experiments in fully randomized design were conducted during the year of 1999 growing period. The data obtained have been evaluated on the yields of physical and chemical quality. There is no change on the yields of dry plant by increasing irrigation water salinity. Although the yields of green plant and the number of sub-brunches have seriously decreased, the yields of biomass and the total ash have increased. The natural height of the plant and the height of main branch have been negatively affected by the quality and quantity of irrigation water. The radius of the branches and the number of sub-branches have been negatively affected by high level of salinity of the irrigation water (6 dS/m). Moreover, the yields of protein has scantly increased on low level of the salinity of the irrigation water. Water content of the soilhas also affected the yields of the plant. Saving the water content of the soil on the level of 100% has especially made the yields of the plant increase. 2001, Page: 46 KEY WORDS: Vicia pannonica, irrigation water salinity, plant yield and quality, soil salinity.Item Tuzluluk koşulunda domateste suya dayanıma, su kullanımına ve vejetatif gelişmeye etkisi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003) Kesmez, Gülüzar Duygu; Yurtseven, EnginBu çalışmada, 4 sulama suyu tuzluluğu (0.25, 2.5, 5 ve 10 dS/m) ve üç potasyum dozu (0, 5 ve 10 mM) konularının domates (Lycopersicon esculentum) bitkisinin verim ve kalitesi üzerine etkileri 2002 yılında sera koşullarında, tesadüf parsellerinde faktöriyel düzende 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Deneme sonucunda elde edilen yeşil aksam ve meyve üzerinde, verim, bitki su tüketimi, kimyasal ve fiziksel kalite unsurları değerlendirilmiştir. Yaş meyve verimleri deneme konularından hem tuzluluk hem de K düzeylerinden etkilenmiştir. Verim parametresi olarak değerlendirilen toplam kuru bitki ağırlığı tuzluluk ile azalmış ve bu azalma 5 dS/m tuzluluk düzeyinde başlamıştır. Fiziksel kalite parametrelerinden meyve çapı ve meyve boyu da tuzluluktan olumsuz yönde etkilenirken K dozlarının meyve çapı ve boyuna her hangi bir etkisi gözlenmemiştir. Kimyasal kalite parametresi olan meyvede toplam çözülebilir kuru madde miktarında tuzluluk konularının artışına paralel olarak artış gözlenmiş ancak K dozlarının bu parametre üzerine her hangi bir etkisi bulunmamıştır. Sulama suyu tuzluluk düzeyleri meyve suyunun pH değerini de etkilemiş bu değer sulama suyu tuzlulukları arttıkça azalma kaydetmiştir. Deneme konularından sulama suyu tuzluluk düzeyleri bitki su tüketimini olumsuz yönde etkilemiş ve bitki su tüketimindeki düşüş 2.5 dS/m tuzluluk düzeyine sahip sulama suyu konusundan itibaren başlamıştır. Deneme boyunca bitkinin tükettiği toplam sulama suyunun, ürettiği kuru maddeye oranı olarak hesaplanan su kullanım etkinliği değeri tuzluluk konularından etkilenmiş ve bu etki 10 dS/m tuzluluk düzeyinde en yüksek bulunmuştur. Deneme boyunca toprağa %20 yıkama suyu uygulanmış ve sızan drenaj sularının EC değerleri ölçülmüştür. Ölçülen EC değerleri önce bir artış kaydetmiş ve daha sonra azalma göstermiştir.