Cilt:46 Sayı:02 (2022)
Permanent URI for this collection
Browse
Browsing Cilt:46 Sayı:02 (2022) by Subject "Biyolojik aktivite"
Now showing 1 - 2 of 2
Results Per Page
Sort Options
Item BIOLOGICAL ACTIVITY DETERMINATION OF BLACK AND WHITE CHIA SEED EXTRACTS OBTAINED BY DIFFERENT EXTRACTION METHODS(Ankara Üniversitesi, 2022) Uysal, Ülkü Dilek; Other; OtherAmaç: Siyah ve beyaz chia tohumlarının biyolojik aktivitelerinin farklı esktraksiyon teknikleriyle elde edilen ekstrelerde tayinlerinin yapılması ve karşılaştırılması. Gereç ve Yöntem: Farklı tekniklerle elde edilen ekstrelerin biyolojik aktivite çalışmaları, DPPH radikali süpürme potansiyeli testi, TEAC testi ve ORAC testi uygulanarak tayin edilmiştir. Ayrıca metanollü ekstre numunelerinde toplam fenol ve flavonoit miktar tayinleri yapılmıştır. Sonuç ve Tartışma: Bu çalışmada fenol miktarı siyah chia tohumu için 9,86 mg GAE/g, beyaz chia tohumu için ise 12,69 mg GAE/g olarak belirlenmiş olup, toplam flavonoid miktarı ise siyah chia tohumu için 0,098 mg RE/mL ve beyaz chia tohumu için 0,099 mg RE/mL olarak belirlenmiştir. Ayrıca yapılan antioksidan aktivite testleri göz önüne alındığında, TEAC testi için en yüksek antioksidan aktivite, soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen hem siyah hem de beyaz tohum ekstresinde, DPPH için en yüksek aktivite, soğuk sıkım tekniğiyle elde edilen beyaz tohum ekstresinde, ORAC testi için en yüksek aktivite ise Folch tekniğiyle elde edilen beyaz tohum ekstresinde görülmüştür.Item MORINGA OLEIFERA’NIN ETKİNLİK VE GÜVENLİĞİ(Ankara Üniversitesi, 2022) Mersin, Burcu; Other; OtherAmaç: Moringa oleifera Lamarck, Orta Doğu, Afrika ve Asya Ülkeleri’nde yetişen bir bitki olup; bu ülkelerde özellikle bitkinin tohumları ve yaprakları gıda olarak tüketilmektedir. Sonuç ve Tartışma: Bitkinin yaprak ve tohum kısımları fitokimyasallar açısından oldukça zengin olup; flavonoit, glukosinolat, alkaloit, fenolik asit, terpen, sterol, mineral, vitamin, amino asitler ve yağ asitleri taşımaktadır. Tohumlardan elde edilen yağ ise; esansiyel yağ asitleri omega 3, 6 ve 9 açısından çok zengin olması sebebiyle zeytinyağına alternatif bir besin kaynağı olarak görülmektedir. Bitkinin tüm kısımları (yaprak, tohum, kök ve çiçek) insan ve hayvan tüketimine uygun olarak bulunmuştur. Bununla birlikte bitkinin su arıtımı, biyodizel olarak kullanımı, kozmetik sektörü gibi gıda dışı alanlarda da değerlendirildiği bilinmektedir. Bitkinin biyolojik etkileri konusunda uluslararası saygın dergilerde yayımlanmış bilimsel çalışmalar mevcuttur. Yapılan araştırmalar ile bitkinin içerdiği fitokimyasallar sebebiyle antioksidan, antimikrobiyal, antikanser, antidiyabetik ve kardiyovasküler riskleri önleyici etkileri ispatlanmıştır.