Üç boyutlu animasyon film ve etkileşimli uygulamalar serisinin anasınıfına devam eden beş yaş (60-72 ay) çocuklarının görsel algı gelişimine etkisinin incelenmesi

Bu çalışma okul öncesi dönem çocukları için hazırlanmış üç boyutlu animasyon filmleri ve etkileşimli uygulamalar serisinin 60-72 aylık çocukların görsel algı gelişimine etkisinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada öntest-sontest-kalıcılık testi kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Araştırma kapsamında, okul öncesi eğitimlerine ek olarak üç boyutlu animasyon filmleri ve bilgisayar ortamında verilen etkileşimli uygulamalar serisi ile on beş günde bir otuz dakika süreyle dört ay boyunca eğitim alan 12 çocuk (Deney 1 grubu); üç boyutlu animasyon filmleri ve etkileşimli uygulamalar serisi eğitiminin çalışma sayfaları ile onbeş günde bir otuz dakika süreyle dört ay boyunca eğitim verilen 12 çocuk (Deney 2 grubu) ve sadece okul öncesi eğitimine devam eden 14 çocuk (Kontrol grubu) değerlendirmeye alınmıştır. Araştırma verilerini toplamak amacıyla, araştırmacı tarafından oluşturulan Kişisel Bilgi Formu ve görsel algı ile görsel motor gelişim düzeylerini belirlemek için Martin tarafından geliştirilen, Türkçe'ye uyarlanarak geçerlik-güvenirlik çalışması yapılan Görsel Algı Becerileri Testi-3 ve Görsel Motor Becerileri Testi-3 kullanılmıştır. Araştırmada Deney 1 ve 2 grupları üç boyutlu sekiz film izlemişlerdir. Bu süreçte etkileşimli uygulamalar serisindeki çalışmalar hem bilgisayar ortamında hem de çalışma sayfalarıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri normal dağılım göstermediği için parametrik olmayan istatistiklerden yararlanılmış ve Kruskall-Wallis, Friedman, Mann Whitney-U, Wilcoxon işaretli sıralar testi ile parametrik olmayan çoklu karşılaştırma testleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda Görsel Algı Becerileri Testi-3 ile Sıralı Hafıza, Görsel Tamamlama alt boyutlarının deney grupları sontest puanlarında kontrol grubuna göre anlamlı bir fark gözlemlenmiş, Görsel Algı Becerileri Testi-3 ile Uzamsal İlişki, Şekil Sabitliği ve Görsel Şekil-Zemin alt boyutlarının deney gruplarının öntest-sontest puan farkı anlamlı bulunmuştur. Görsel Motor Becerileri Testi-3 öntest-sontest puan farkları deney ve kontrol grupları için anlamlı bulunmuştur.

Eğitim ve Öğretim, (60-72 ay) çocuklar, Sıralı Hafıza